Despre Proiectul "Turism la Rosia Montana"


    ASOCIATIA CULTURALA MAGHIARA din ABRUD (ACMA) s-a infiintat in anul 2007, cu scopul salvarii si reabilitarii patrimoniului construit maghiar si roman din Abrud si din zona adiacenta. Totodata, ACMA si-a propus dezvoltarea turismului cultural in scopul cresterii notorietatii zonei, astfel incat turismul sa devina unul dintre pilonii dezvoltarii socio-economice a zonei. In perioada 2007-2010 ACMA a derulat cu succes urmatoarele proiecte:
-         salvarea de la demolare a Bisericii Unitariene din Abrud si interventia de urgenta in parteneriat cu primaria si Consiliul Local din Abrud si Rosia Montana Gold Corporation (RMGC);
-         interventii structurale la Biserica Reformata din Abrud, sub indrumarea specialistilor RMGC;
-         organizarea Zilei Comunitatii Maghiare din Abrud, un eveniment ce va deveni un festival anual, care isi propune sa promoveze multiculturalismul zonei (la evenimentul din 2010 au participat ansambluri folclorice din Gilau Cluj, Petresti Alba, Bucium, Salciua si Sohodol, acestia reprezentand comunitati romanesti, maghiare si germane); acest eveniment a fost posibil cu sprijinul Consiliului Local si primariei Abrud, fundatiei Comunitas si a RMGC;
-         expozitie itineranta de fotografie veche (secol XIX si inceput de secol XX),  realizata in cadrul unor evenimente organizate sub forma unei cafenele de discutii;
-         salvarea si prelucrarea digitala a arhivei Reuniunii Femeilor Romane din Abrud.
ACMA are un numar de aprox. 100 de membrii, cetateni romani de origine maghiara, cetateni romani si straini.
     
2.  Descrierea proiectului

            Asociatia Culturala Maghiara din Abrud (ACMA) va oferi servicii turistice complete si gratuite turistilor vorbitori de limba maghiara si nu numai, care vin la Rosia Montana si care sunt interesati de vizitarea monumentele istorice si naturale din Rosia Montana, Abrud si localitatile invecinate.
     ACMA a constatat ca Rosia Montana beneficiaza de o afluenta mare de turisti, dintre care o mare parte sunt vorbitori de limba maghiara. Acestia sunt prezenti la Rosia Montana, atrasi fiind de informatiile controversate referitoare la proiectul minier propus de RMGC. In acest context, ACMA a identificat urmatoarele zone in care isi poate aduce contributia:
-         informarea directa, pertinenta si corecta a turistilor vorbitori de limba maghiara (si nu numai);
-         servicii de ghid turistic vorbitor de limba maghiara, care sa prezinte punctele de interes din Rosia Montana, Abrud si zona adiacenta, prin intermediul unor agenti de turism, calificati;
-         dezvoltarea unor produse turistice adaptate profilului vizitatorului;
-         promovarea potentialului turistic al zonei in special pentru publicul vorbitor de limba maghiara, prin organizarea si participarea la evenimente, in mass-media si prin mijloace electronice (pagina web, facebook, forumuri de discutii etc).
      3. Programe propuse

3.1  Restaurarea si conservarea patrimoniului maghiar si austro-ungar din zona Rosia Montana si Abrud
ACMA isi propune identificarea, inventarierea, clasificarea, conservarea si restaurarea patrimoniului cultural construit maghiar si austro-ungar din Abrud si Rosia Montana. In acest sens ACMA isi propune sa identifice acele entitati guvernamentale si neguvernamentale dispuse sa investeasca in programe si proiecte care sa deserveasca acest obiectiv. Totodata, ACMA isi propune sa utilizeze in acest scop si fonduri rezultate din dezvoltarea unor programe antreprenoriale proprii.
In mod particular, in relatia cu RMGC, ACMA isi doreste continuarea colaborarii incepute in anul 2009, in proiectul de salvare a Bisericii Unitariene din Abrud. ACMA face apel la experienta si echipa de specialitate a RMGC pentru implicare inca din fazele premergatoare de restaurare/conservare, pentru ca acest program sa poata fi implementat cu succes.
3.2  Promovarea larga in Ungaria, Romania si Internationala a potentialului turistic al zonei
ACMA va participa la evenimente locale, regionale, nationale si internationale pentru promovarea potentialului turistic al zonei, in contextul existentei si dezvoltarii proiectului minier, ca factor determinant pentru dezvoltarea durabila.
ACMA va organiza evenimente adresate publicului maghiar in Rosia Montana si Abrud: serate culturale cu muzica live interpretata de artisti locali romani si maghiari; prezentari de carte; expozitii de pictura si fotografie; expozitii muzeale.
3.3  Dezvoltarea de produse turistice
In functie de profilul vizitatorului, ACMA va oferi urmatoarele categorii de servicii turistice:
-         informare in centrul de informare al ACMA (sau in celelalte zone de informare);
-         informare cu deplasare in teren (in Centrul Istoric al Rosiei Montane, in zona taurilor, la monumentele naturale Piatra Corbului si Piatra Despicata, in zona industriala, la galeriile romane din incinta RosiaMin, in Abrud, in zone adiacente care pot fi vizitate intr-un interval de timp care nu presupune ramanere peste noapte);
-         producere si desfacere de produse artizanale care sa reflecte specificul minier al zonei, realizate de membrii ACMA; in acest sens, ACMA va organiza in zona Piata, in apropierea centrului de informare, intr-o locatie data in comodat de catre RMGC un mini-atelier produse artizanale din lemn si metal.
-           ACMA va asigura pliante si materiale informative despre obiectivele turistice din zona in limbile maghiara, engleza si romana. Totodata, ACMA va distribui materiale informative cu privire la proiectul minier.
3.4  Servicii de ghid turistic vorbitor de limba maghiara
In functie de solicitarile primite din partea grupurilor de vizitatori,  ACMA va asigura servicii de ghid turistic prin intermediul agentilor de turism autorizati. Ghidul desemnat de ACMA va insoti vizitatorii pe toata durata deplasarii in teren si va da informatii complete si corecte, despre obiectivul vizitat.
Orice deplasare in teren in zona industriala veche se va face numai dupa informarea in prealabil a titularului de licenta (RMGC), caruia i se va solicita un instructaj de protectia muncii si totodata echipamente minime de protectie (vesta reflectorizanta, casti si incaltaminte adecvata). In acest sens RMGC va asigura un lot de echipamente de protectie la punctul de informare al ACMA.